Selecteer gewenste dienst

Uw locatie (Postcode of Plaats)

Huis & Hypotheek

Trouwen & Samenwonen

Erven & Schenken

Bedrijven & Organisaties

Vraag snel, gratis en vrijblijvend offertes aan bij meerdere notarissen bij u in de buurt!

 • Schenkingsakte
 • Testament

  Verschillende vormen van testamenten

  Afhankelijk van uw situatie en uw voorkeuren kunt u een keuze maken uit verschillende vormen testamenten. Een notaris zoekt samen met u uit welke vorm het beste bij u past en stelt een testament voor u op.

  De meest voorkomende testament vormen zijn:

  Vruchtgebruiktestament

  Dit type testament sluit de langstlevende ouder uit als erfgenaam van de overleden partner. Dit heeft tot gevolg dat de kinderen direct de gehele nalatenschap in bezit krijgen. De langstlevende partner mag wel gebruik blijven maken van de nalatenschap, maar dit is niet diens eigendom. Zo kan de langstlevende in het ouderlijk huis blijven wonen, zonder dat hij of zij hier nog de eigenaar van is. Dit wordt ook wel legaat van vruchtgebruik genoemd. Op het moment dat ook de langstlevende overlijdt, stopt het vruchtgebruik.

  Combinatietestament

  Dit type testament biedt de persoon die het testament laat opstellen (erflater) de mogelijkheid om het verdelen van de nalatenschap over te laten aan de langstlevende partner. De langstlevende kan er voor kiezen gebruik te maken van de wettelijke verdeling of bijvoorbeeld een legaat van vruchtgebruik.

  Echtscheidingstestament

  Ondanks dat u gescheiden bent van uw partner zijn er toch nog situaties denkbaar waarin uw ex-partner uw vermogen erft. Bijvoorbeeld wanneer u samen kinderen heeft en geen testament heeft laten opstellen. Wanneer u komt te overlijden erven uw kinderen. Wanneer vervolgens een kind komt te overlijden en deze zelf geen gezin achterlaat, komt uw nalatenschap te vererven naar uw overige kinderen en uw ex-partner. Wilt u voorkomen dat dit deel van uw vermogen naar uw ex-partner gaat dan is het verstandig een testament te laten opstellen waarin u dit uitsluit.

  Via deze website kunt u snel en eenvoudig offertes aanvragen van notarissen bij u in de buurt. Het aanvragen van offertes is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets. Ontdek het gemak van vergelijken en vind de beste notaris!

  Gerelateerde zoekvragen

 • Verklaring van Erfrecht
 • Notariële volmacht
 • Voogdij
 • FAQ

Verschillende vormen testamenten