Selecteer gewenste dienst

Uw locatie (Postcode of Plaats)

Huis & Hypotheek

Trouwen & Samenwonen

Erven & Schenken

Bedrijven & Organisaties

Vraag snel, gratis en vrijblijvend offertes aan bij meerdere notarissen bij u in de buurt!

 • Huis & Hypotheek
 • Trouwen & Samenwonen
 • Erven & Schenken
 • Bedrijven & Organisaties
 • FAQ Trouwen & Samenwonen

  Mijn partner en ik hebben besloten uit elkaar te gaan en we zijn samen eigenaar van een huis. Eén van ons wil in het huis blijven. Wat moeten we nu regelen?

  Veelal dient de eigendom van het huis op naam te worden gesteld van degene die in het huis blijft wonen. Dit gebeurt via een akte van verdeling.

  Mijn partner en ik willen gaan trouwen. Waar moet ik rekening mee houden als ik een eigen bedrijf heb of binnenkort voor mijzelf wil beginnen?

  Wanneer u geen voorwaarden aangeeft voordat u met uw partner in het huwelijksbootje stapt, trouwt u in gemeenschap van goederen. Uw beider (privé)bezit is vanaf dit moment van u beiden. Heeft u een bedrijf dat failliet gaat dan wordt het vermogen dat u samen heeft verdeeld onder de schuldeisers. Kiest u ervoor te trouwen op basis van huwelijkse voorwaarden dan kan het vermogen van uw partner niet worden aangesproken, mocht uw bedrijf in de problemen komen.

  Ik wil samenwonen met mijn partner zonder dat we een samenlevingscontract opstellen. Kan dat?

  Wanneer u wilt samenwonen met uw partner is het opstellen van een samenlevingscontract niet nodig, maar wel verstandig. Zonder contract heeft u voor de wet niets geregeld op het moment dat besluit uit elkaar te gaan. U moet dan zelf met uw ex-partner overeenkomen hoe u uw inboedel en andere spullen verdeelt. Daarnaast loopt u fiscale voordelen mis, bijvoorbeeld op het gebied van erfbelasting en inkomstenbelasting.

FAQ Trouwen & Samenwonen